Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

22.8.13

Μητρικό γάλα: Το δώρο της φύσης τόσο για το μωρό μας όσο και για εμάς

Έφτασε λοιπόν η ώρα που κρατάμε το μωρό μας στην αγκαλιά μας! Το μόνο που μας απασχολεί και μας ανησυχεί πλέον είναι πώς θα του εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη.


Σχετικά με τη διατροφή του η φύση έχει πολύ σοφά προνοήσει και ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας.
Ο θηλασμός κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες:
τον αποκλειστικό θηλασμό, όταν το βρέφος δε λαμβάνει κανενός είδους άλλη στερεή ή υγρή τροφή πέρα από το μητρικό γάλα, τον επικρατή θηλασμό, όταν το βρέφος καταναλώνει μητρικό γάλα και άλλα υγρά όπως νερό και χαμομήλι, και το μικτό θηλασμό, κατά τον οποίο το βρέφος καταναλώνει μητρικό γάλα αλλά και υποκατάστατο μητρικού γάλακτος.
Γιατί όμως οι ειδικοί επιμένουν στο θηλασμό σαν αποκλειστικό τρόπο διατροφής του μωρού μας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του; Το μητρικό γάλα περιέχει τα διάφορα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία) στην κατάλληλη αναλογία που χρειάζεται το βρέφος ώστε να έχει τη βέλτιστη ανάπτυξη.
Ακόμη όμως περιέχει και άλλους παράγοντες που το διαφοροποιούν σημαντικά από τα υποκατάστατα γάλακτος, όπως τον παράγοντα bifidus που συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, τις ανοσοσφαιρίνες (IgA, IgD, IgG, IgE) που δρουν ως αντισώματα, καθώς επίσης ορμόνες και πεπτίδια που προάγουν την ανάπτυξη του βρέφους μέσω της δράσης τους στο μεταβολισμό.
Έτσι λοιπόν τα οφέλη για το μωρό μας είναι πολλαπλά, καθώς ο μητρικός θηλασμός το προστατεύει από γαστρεντερικές λοιμώξεις και αλλεργίες, μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, προάγει τη ανάπτυξη σε επίπεδο τόσο σωματικό όσο και νοητικό και δημιουργεί έναν ψυχικό δεσμό με τη μητέρα. Ακόμη πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι πλήθος μελετών υποστηρίζει ότι το μητρικό γάλα προστατεύει μακρυπρόθεσμα το παιδί μας από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη και την τερηδόνα.
Ωστόσο, τα οφέλη του θηλασμού δεν επικεντρώνονται μόνο στο μωρό μας. Η αλήθεια είναι πως η όλη διαδικασία έχει να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και στις μαμάδες. Οι συσπάσεις που προκαλούνται στη μήτρα τη βοηθούν να επανέλθει στη φυσιολογική της κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας μετά τον τοκετό.
Ακόμη, η υγεία των οστών θωρακίζεται, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού φαίνεται να μειώνεται και παρέχεται μερική αντισυλληπτική προστασία. Τέλος, το μητρικό γάλα είναι πάντα φρέσκο, έτοιμο προς κατανάλωση στη σωστή θερμοκρασία κι εξοικονομεί χρόνο αλλά και χρήμα για τις νέες μαμάδες. Γιατί λοιπόν να μην επιλέξουμε το θηλασμό για το μωρό μας εφόσον μπορούμε;
Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!
Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)


Πηγή: http://www.mothersblog.gr/themata-diatrofis/item/9791-mitriko-gala-to-doro-tis-fysis-toso-gia-to-moro-mas-oso-kai-gia-emas#ixzz2cgMZUTDA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγιου Βαλεντίνου αποβολή στην εγκυμοσυνη Απόκριες Απορίες Παιδιών βαλιτσα μαιευτηριου Βάπτιση ΒΕΛΟΝΑΚΙ Γάμος Γαύρος Γαυρος λεμονάτος στο φούρνο ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΗΛΗ Γιορτή του μπαμπά γλυκά του κουταλιού Γλυκό γλυκό σταφύλι Γυναίκα Δημιουργική Απασχόληση ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΉ ΑΠΑΣΧΌΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΆ Διακόσμηση Διατροφή για παιδιά διατροφη πριν την εγκυμοσυνη Διαφημίσεις Διαφημιστείτε δωρεάν Δουλειά Δουλειές για νήπιο Δουλειές του σπιτιού ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εκπαίδευση Εκπαίδευση ύπνου ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ Ζωγραφιές Ζωγραφιές για παιδιά Ζωγραφιές με παλάμες Ζωγραφιές με πατουσάκια Ημέρα του πατέρα ΘΗΛΑΣΜΌΣ καθαριοτητα Καθαριότητα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ Καθημερινότητα Καριόκες καροτσι Κατασκευές απο πλαστικά μπουκάλια Κόλπα με την ζύμη κόψιμο πάνας Κρεβάτι δεντρόσπιτο Λιποθυμία παιδιού Λούβρος Μαλλιά Μαρμαρίς Μέθοδος Μοντεσόρι Μπισκότα Ντίσνευλαντ ομοφυλόφιλοι Ονειροπαγίδα Παιδικά Παραμύθια ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ παιδότοπος παιχνίδια παιχνιδια νεογεννητου Παλέτες Παναγία παρισίων Παραδοσιακές συνταγές Παρίσι ΠΆΡΤΙ Πατατοσαλάτα Πίστευε και μη.... ερεύνα. Πίτσα Πλακούντας Πλεκτό γκράφιτι Πολύχρωμες Φωτογραφίες Πρωινό για παιδιά Πρωτομαγιά ρυζόγαλο σάλτσα απο τυριά σπιτικη σαλτσα ντοματας Σπουδές Στεφάνι λουλουδιών Στρώμα νερού συμπληρωματα διατροφης στην εγκυμοσυνη συνταγες Συνταγές ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ Ταξίδια Ταξίδια με παιδιά Τάρτα Τι να σπουδάσω Τουρκία ΥΓΕΙΑ Υγεία ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Υγιεινή διατροφή Υπνος παιδιού φανουρόπιτα Φιλετάρισμα γαύρου φρουτα και λαχανικα εποχης Φρούτα χειμώνα Χαρτόκουτες χειροτεχνια για νηπια Χτενίσματα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ψυχολογία Ψυχολογία για Γονείς Ψυχολογία για παιδιά Ψωμί Ψωμί ρολό με ταχίνι ADVERTISING Blog Tips Blogging Cookies cupcakes μπαλαρίνα Deco & DIY DIY DIY κρεβάτι DIY Ντουλάπα feng shui party pinterest button Resize εικόνων Spinach pie - Σπανακόπιτα Tips στην κουζίνα Waterbed Yarn bombing
Loading...